天翼術數研究中心

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: kenken

極居卯酉不怕貪狼化忌?

Mike 發表於 2012-7-11 13:50:50 | 顯示全部樓層
癸干- 破巨陰貪, 貪狼雖然化忌但被巨門化權及太陰化科所夾,
是否因此而影響會較少,便不知了,
sing兄對不對?
sing 發表於 2012-7-11 13:57:09 | 顯示全部樓層
你們引用了天翼板主的講法啦
我睇過三合派紫微斗數,講十干四化非常好,當時點醒了我好多,
不過有無講卯酉位宗教事情便忘記了!
Mike 發表於 2012-7-11 13:59:33 | 顯示全部樓層
哦,原來書內有講過,今晚歸家研究研究,thank you
sing 發表於 2012-7-11 14:02:35 | 顯示全部樓層
我非貴派門生, 但亦曾聽聞樓主所言 "紫貪成為極居卯酉 - 不畏貪狼化忌"之說法, 不過此說法只因癸干- 破巨陰 ...
Alisong 發表於 2012-7-11 13:42

張版主提出亦有聽聞,你無?
開始不知道講那些星是對!

七殺沉吟福不榮
七殺臨於身命逢羊刃,戰陣中亡
七殺破軍專依羊陀之虐
擎羊火星為下賤
七殺火羊貧且賤屠宰之人
落空無威力
Alisong 發表於 2012-7-11 14:46:43 | 顯示全部樓層
唔好意思, 其實我因朋友介紹才開始看先生著作, 所以未曾熟讀貴派文章.   而且我功力尚淺不敢批閱人家命盤, 今次只是見樓主所言之語句我曾有聽聞才說之出來.
王子 發表於 2012-7-11 15:40:44 | 顯示全部樓層
你們引用了天翼板主的講法啦
我睇過三合派紫微斗數,講十干四化非常好,當時點醒了我好多,
不過有 ...
sing 發表於 2012-7-11 13:57

雖然你唔係本門中人,不過都好記得老師d書
三合派紫微斗數151頁都講得好清楚
王子 發表於 2012-7-11 15:44:18 | 顯示全部樓層
張版主提出亦有聽聞,你無?
開始不知道講那些星是對!

七殺沉吟福不榮
七殺臨於身命逢羊刃,戰 ...
sing 發表於 2012-7-11 14:02

有方法嘅

依個盤方師兄畫公仔畫出腸啦,
依位事主一生都同,七殺事件有關
sing 發表於 2012-7-11 18:55:31 | 顯示全部樓層
雖然你唔係本門中人,不過都好記得老師d書
三合派紫微斗數151頁都講得好清楚 ...
王子 發表於 2012-7-11 15:40

我是朋友介紹的,最有印象是言微記實及三合派紫微斗數,比較一般斗數書好!
 樓主| kenken 發表於 2012-7-11 23:00:11 | 顯示全部樓層
雖然古訣是這樣說,有時死訣照搬未必得。
事主不是什麼〝下賤屠宰之人〞。宗教緣這樣重的盤,未必會去從事殺生之職業。
王子依既然巳瞭如指掌到”畫公仔畫出腸”,不訪試算是什麼行業類形。例出幾個可能性吧,是旦一個合都算中。
比個貼士,網上有師兄兼察事業宮,推事主是〝文職武做〞同算中行業類別。
王子 發表於 2012-7-11 23:35:52 | 顯示全部樓層
0下,咁點同你up?
你引用名句之後又話5好照睇,
講癸干貪忌,又轉講細星。
我話你屋向東南或西北,你話無,不過屋企一定有東南或西北窗
算你其他野,又話小事!
我話貪狼化忌5好,你又話要斷事!

之前都批咗,有人批到同批5到都代表5到D乜野。

小弟5講la,留番比其他人,up la。