天翼術數研究中心

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Mike

什麼星代表秘書?

樓主| Mike 發表於 2012-5-2 13:49:38 | 顯示全部樓層
殺破狼遇昌曲,通常做邊行?
浪客 發表於 2012-5-3 04:42:09 | 顯示全部樓層
七殺遇昌曲可做 trader,
破軍遇昌曲可做 M&A,
貪狼遇昌曲可做 research。
markwu 發表於 2012-5-3 11:03:47 | 顯示全部樓層
性質不一致,要小心進退失據。
若進退失據,便代表了不擅長、弱點了吧?!
markwu 發表於 2012-5-3 12:12:13 | 顯示全部樓層
失敗的戲子佬
基 發表於 2012-5-3 11:20

咁又未必。
大家同門,我知你點解揀 "戲子佬"。
其實「離正顛倒」也可以妙用,當中的關鍵"短訊"你 。
浪客 發表於 2012-5-3 12:52:44 | 顯示全部樓層
古時哩o的三尖八角人,社會根本容納唔到,除非適逢亂世。然而,現今世代商場如戰場,非有過人魄力做不得大事,以上職業皆需文武雙全,尤其係做 M&A,既要有 line of business expertise 又要攻心為上取得 management buy-in。然而爬得越高跌得越甘,昌曲於殺破狼本就係 mixed blessing,正是成也昌曲,敗也昌曲...

所謂性質不一致,文星確會削弱殺破狼霸氣,但老子有云「天下莫柔弱於水,而攻堅強者莫之能勝,以其無以易之」,凡事去得太盡反不美,矛盾的和諧原是天地王道!
斗數迷 發表於 2012-5-3 13:21:25 | 顯示全部樓層
武曲遇昌曲都可以做戲子佬
 樓主| Mike 發表於 2012-5-3 13:49:24 | 顯示全部樓層
謝謝回覆
破軍遇昌曲可做 M&A,是????