天翼術數研究中心

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: JosephFung

斗數卦: 身份證不見了, 能找回嗎?

我估要換新証
markwu 發表於 2012-1-18 16:31:55 | 顯示全部樓層
投的哥一票。綠份己盡。
郭官龍 發表於 2012-1-18 19:15:41 | 顯示全部樓層
找不到!
小倫 發表於 2012-1-19 00:59:00 | 顯示全部樓層
我都覺得 搵唔返 ~
Hardy 發表於 2012-1-19 13:01:47 | 顯示全部樓層
我估事主會申請一張新但到時舊的又會出現。
老師又會話我太江湖啦,hahahaha.......
Hung 發表於 2012-1-19 14:05:06 | 顯示全部樓層
換新証又會出現
天翼先生 發表於 2012-1-19 17:32:07 | 顯示全部樓層
我估事主會申請一張新但到時舊的又會出現。
老師又會話我太江湖啦,hahahaha....... ...
Hardy 發表於 2012-1-19 13:01

這答法並不江湖,.......不過......仍有缺點!
 樓主| JosephFung 發表於 2012-1-19 23:05:55 | 顯示全部樓層
多謝各位, 過兩天我再問問當事人.
sing 發表於 2012-1-20 13:30:29 | 顯示全部樓層
即是未搵到
阿的 發表於 2012-1-20 14:16:53 | 顯示全部樓層
回復 15# Hardy

我都覺得唔江湖呢!
   1) 唔見證係唔洗報警的, hardy 哥應該好清楚, 只要去入境處登記一下, 然後佢地會俾張行街紙你 (唔係單程證個d !), 方便你出街唔會俾差佬"豆"你.
   2) 無證其實好煩, 想入公屋探朋友都入唔到, 咁你可以考慮袋住個passport出街, 仲煩, 不如快d  換張證好d , 都係三舊水鬆d.
   3) 現在事主個問題係[搵唔搵得番], 即係涵有[唔洗換張新], 即係有[重拾舊物的象]
   4) 無吉/ 無吉有凶 都係要換新, (除非佢真真玩野, 誓死都要搵到張舊, 正常人係唔會咁0既), 只要佢一去入境處, 之前果張證就會廢咗, 咁就等於在這個時空中[搵唔番].... 若果, 佢同Joseph 講: 我[搵得番不過之前已攞咗行街紙], 我地都係算中了.
   5) 若果佢攞咗行街紙後, 再問Joseph: 我舊時個張證會唔會出現番, 這便是另一個topic, 在同一支卦應該可以斷到, 但吉凶已不是重點, 現象才是重點矣.
多多指教育!!