天翼術數研究中心

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2508|回復: 2

《拾紫斗玄》書籍討論

王子 發表於 2018-9-2 10:40:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
rose wong 閱讀心得

樓主| 王子 發表於 2018-9-2 10:42:04 | 顯示全部樓層
天翼師傅「拾紫斗玄」新書,我好like like

轉咗大限,超忙,書展都去唔到,無幫手。
師傅好體諒,仲叫我運用紫微斗數同埋努力D,
會有進步同埋對將來事業發展好有用,聽到真感動 !^_^!
所以唔夠快,比人搶閘寫咗閱讀心得先!

話說師傅E本新書「拾紫斗玄」我好like like,
因為唔係空口講白話嘅書,係有歷史價值長線舖排嘅紫微斗數書。

好似睇番書展條片,有學生講師傅嘅紫微斗數,
由頭到尾超級連貫,伏下玄機,互有關連。
其實外邊人唔知,師傅寫第一本書時巳經構思到第十本書,
放低晒密碼,比有興趣紫微斗數嘅朋友拆解。

師傅用自己嘅經歷比大家睇,紫微斗數係可以咁樣發揮嘅,
條路行到E家,為佢高興。

喺二十幾年前,最初藉藉無名,
(後來知道原來佢有心唔響朶,我當然知道我派嘅乜東東啦)
靠自己運用紫微斗數結緣,一步一步推廣。

一路只出紫微斗數書,無夾雜其他,喺香港術數家嚟講真係好少見。

起各大傳媒現場批算推廣,
想起舊時現場批算紫微斗數嘅人真係唔多。

開辦免費同埋高級課程。

平時客戶回饋唔少好評之外。

每年仲為香港預測來年運程。
外邊多數喺測全世界運程,
師傅關心香港,所以利用紫微斗數仔細嘅方式,
預測一區一地運程,E家睇番咁多年嘅預測,真係要比個good字佢。

仲有,今次本新書,爆咗紫微斗數嘅建立原理,同埋南北斗星同命身主嘅關係,
邊本古書好睇…等等。

老實講,我王子唔喺偏幫師傅,大大話話睇過幾百本斗數書,
從未見過依類咁原整嘅寫法,解開咗好多紫微斗數嘅為什麼,
明白咗,再唔會比實星、虛星,節氣、月份,正曜、神煞搞亂推算。
又好似師傅好早期已發表嘅六合宮垣,
E家都唔少三合派同四化派斗數發燒友都用,
日久見人心,邊D真邊D假有眼睇到嘅。

仲張新書寶貴嘅運用方法,無私嘅開班教人,

在2018年紫微斗數歷史裡面,又再加新料喇!

王子真心講一句,佩服!

like E 張相

like E 張相

like E 張相
 樓主| 王子 發表於 2018-9-3 18:56:09 | 顯示全部樓層
[拾紫斗玄]陪伴她的旅程