天翼術數研究中心

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 王子

全城相士預測 邊個做特首

sing 發表於 2012-3-7 16:09:26 | 顯示全部樓層
唐英年私生女曝光,無得救喇,輸硬!
張方誠 發表於 2012-3-8 14:04:34 | 顯示全部樓層
唐英年真的要加油了
名門 發表於 2012-3-14 11:13:26 | 顯示全部樓層
唐唐能勝的機會很低點,現在是梁與白票之爭!
sing 發表於 2012-3-14 12:42:42 | 顯示全部樓層
近來真係吹梁生風。
呆呆 發表於 2012-3-14 13:23:46 | 顯示全部樓層
無人估白票,呂真係唔會出現?
Hung 發表於 2012-3-14 13:58:15 | 顯示全部樓層
唐唐輸了九成
 樓主| 王子 發表於 2012-3-16 09:04:23 | 顯示全部樓層
超人今早發表廷唐
 樓主| 王子 發表於 2012-3-16 10:41:57 | 顯示全部樓層
選特首日有利邊個呢?

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
sing 發表於 2012-3-16 13:45:24 | 顯示全部樓層
梁生勝出
 樓主| 王子 發表於 2012-3-17 10:26:08 | 顯示全部樓層
唐唐發功la
超人幫佢講野,尋日表現又唔錯,又幾野都好勁,5係淨係梁鷹up 晒

梁振英
●根本就冇黑金政治呢回事,如果有金,都係「真『金』不怕洪爐火嘅『金』!」
●你話人口政策報告出咗,其實係未出嘅,你係唔係返工o架呢?你係望住天花板,定係一如傳說中,望住張梳化呢?

●唐英年,你講嘅根本唔係事實,請你返去睇報紙先講啦!

●唐英年,你二○○○年都同多份報紙講,話樓價下跌唔關八萬五事,你依家又推落我度?

唐英年
●梁振英,你當住七百萬人講大話,各位市民,你會唔會選呢啲咁嘅政客做特首?
●梁振英,我做過嘅事會出嚟認,唔會好似你咁乜都唔關你事,八萬五唔關你事、黑金政治又唔關你事,劉夢熊你差啲唔識佢添!
●我唔會好似梁振英咁帶你遊花園,兜嚟兜去最終都冇答問題。
●梁振英,我好肯定你所講嘅核心價值唔包括言論自由,因為你都唔畀我回應。

何俊仁
●唐英年,你成日話要有經驗,咁你係唔係想千秋萬世?你話有經驗,但睇到你啲經驗就驚喇。
●(罵唐英年)喺僭建事件上嘅錯,係連你反應都有問題。小事化大,大事變災難,你做咗特首要鞠躬幾多次先夠呢?
●(罵唐英年)扶貧委員會虎頭蛇尾,人口政策無影無蹤!
●你兩個發言(梁、唐互罵)好精彩呀,我好想聽多啲呀,繼續爆吖!

一場辯論,盡顯人性陰暗面!唐英年為求絕地翻身,昨晚在電視辯論竟「自殺式」大爆行政會議內容,不理行會集體保密制操守!據權威消息人士透露,中央高層得悉事件後,大為震怒,指唐英年竟然為當上特首而不惜洩密,難當重任,意味唐英年的選戰畫上句號。

三名特首候選人昨晚首次同場辯論,一直處下風、民望低落的唐英年拋開勝負包袱,化身為「狼英年」,屢次向梁振英誠信問題窮追猛打,先批評梁振英推卸責任,又兩次爆出「政府高層會議」內容,指就廿三條立法時,梁振英要求用催淚彈對付示威者及向商台「縮牌」至續約三年。梁振英會後不甘被屈,批評唐英年捏造事實,指控完全缺乏事實根據。當年有份開會的前保安局局長葉劉淑儀指,未有印象梁振英提出類似建議,反批唐英年為求勝算不理行會保密制,行為低劣可恥。

指梁倡催淚彈鎮示威
由十一間電子傳媒合辦的特首辯論,昨晚八時於香港電台電視部進行,多間電視台全程直播,平日播放的電視劇集統統讓路,讓七百萬港人直擊三人表現。  
歷時兩小時的辯論,最精彩為後半段的「自由搏擊」環節。民望高企的梁振英未有以唐英年感情缺失作「武器」,只大打「斯文波」,主攻唐英年的庸碌無能,指他任職政府九年,卻毫無建樹,而且完全不熟悉政府政策,例如人口督導委員會未出報告,唐英年卻對記者說報告已發表。
反而選情一直墮後的唐英年,未有理會行會保密制的守則,竟選擇在辯論中段拋出兩顆秘密炸彈,大爆行會高層會議內容,直指梁振英曾要求硬推《基本法》廿三條,並建議向示威者施放催淚彈及出動防暴警察,「你有冇講過,始終要有一次要出動防暴隊同催淚彈,對付示威人士」。唐英年又爆出,○三年時商業電台續牌,梁振英於行會內力主將商台牌照縮短至三年,暗批梁振英扼殺言論自由,未有捍衞本港核心價值。

首場特首候選人電視選舉論壇上,唐英年揭露梁振英真面目,大爆梁在 03年一個政府高層會議上,討論應否繼續硬推 23條時,梁振英竟說:「香港始終有一次要出動防暴隊同催淚彈對付示威人士!」更指為了打擊商台,建議把商台牌照年期縮短,梁振英即時黑面否認,但消息人士和前商台人士均確認,唐英年的說話真確無誤。

兩小時的特首論壇戲肉在自由搏擊時段,梁振英先向唐英年發炮,指他出任人口政策督導委員會主席,未能交出成績,甚至連是否出了報告也懵然不知,七情上面地揶揄唐:「你究竟有冇返工?你返工係咪望住個天花板,定係一如傳說中,你望住一張梳化?」唐英年即時面紅。早前有傳唐搭上一名女子,兩人電郵傳情,唐凝望辦公室的梳化,便想起該女子。但電郵真偽未明。

輪到唐英年向梁振英發問,唐大爆梁振英醜聞,指當年政府討論商台牌照續牌時,梁振英提出縮短商台牌照年期,唐英年批評梁振英以行政措施打擊言論自由,做法「好得人驚」。據悉,梁當時提出只向商台續牌由 12年縮短至兩年,但政府沒有採納梁振英建議。梁振英回應時沒否認,指唐英年只是根據報紙報道。有前商台知情人士透露,當年商台以鄭經翰、黃毓民兩名嘴封咪換取 12年牌照。

唐英年在第二輪自由搏擊時段,再爆梁振英另一驚人醜聞,指梁振英在 03年的一個政府高層討論應否硬推廿三條的會議上,提出鎮壓遊行言論,「當時喺政府高層會議上,你有冇講過香港始終有一次要出動防暴隊同催淚彈對付示威人士,有定冇?」梁振英即時黑面,表明「我絕對冇講過!」唐英年指着梁說:「你呃人,唔好講大話!你唔好呃人啦。我係在場,有好多人都聽到,我俾多次機會你,你有定冇?」梁振英批評唐英年捏造,兩人正面交鋒,是整場辯論高潮。有知情人士確認唐的說法。
爆出兩大醜聞後,梁振英會後對唐英年兩大指控表示遺憾,聲稱有關消息是「完全無事實根據的捏造」,「我當時討論 23條內容,無講呢個問題」,又指「用到防暴隊係匪夷所思」。對於曾建議以行政手段縮短商台續牌年期,梁振英無正面回應,只說事件不應由他「自己去為自己辯護」。
唐英年會後則指,論壇上公開過去未講過的政府高層會議資料,是由於今次是選特首,希望市民清楚梁振英過去曾用甚麼方法嚴重衝擊香港核心價值,「想大家認識梁振英係點樣嘅人」。唐又指,看到梁振英否認指控後,「幾乎唔相信眼睛同耳朵,佢可以當住你哋面,講同事實不符嘅嘢,直頭係呃你、講大話」,又指梁振英講大話時會滴汗,「見到佢不停滴汗,呢個係佢講大話時,可能有啲緊張…我希望俾大家知道,梁振英究竟係一個咩人。」
唐英年又指,商台續牌事件已有報道,「當時有一股聲音,要將牌照縮短,如用行政手段扼殺言論自由,嚴重衝擊核心價值」。至於談及出動防暴隊的政府高層會議,唐指當時有政府官員和社會人士在場,事發 2003年。負責推銷 23的前保安局長葉劉淑儀則指:「唔記得梁振英講過咁嘅說話。」唐英年又指,自己做錯事會站出來認,不似得梁振英「乜都唔關你事」。

學者:唐如脫胎換骨
梁振英、唐英年和何俊仁離開時,有大批示威人士包圍其座駕,更有示威人士跳上梁振英的車頭和睡在地上,最後要由警方清場,三人才可安然離開。
本報委託港大民意研究中心在論壇舉行期間向 591位市民進行的調查顯示, 43%受訪者指梁振英表現最好,何俊仁則獲 23%受訪者支持,認為唐英年表現好的只有 13%。若明天選特首, 42%受訪者選梁振英, 24%受訪者選唐英年,民望曾過五成的梁振英支持度開始下滑。
中大政治與行政學系高級導師蔡子強認為,唐英年在採玉石俱焚策略,論壇中表現脫胎換骨,在論壇中成功就梁振英的誠信和黑金政治問題作尖銳提問;其後踢爆梁在 23條立法期間建議出動防暴隊,事件或在 3.25投票日期持續發酵,衝擊特首選情。

唐英年、梁振英論壇對質表
梁振英:你去到新界就話有「所謂」僭建,唔通新界有另外嘅建築物條例?
唐英年:法律面前人人平等,處理僭建應該一視同仁。
梁振英:你僭建唔係單純僭建問題,你係公開向市民講大話、隱瞞!
唐英年:我做過嘅,我會企出嚟認,唔會好似你咁,乜都唔關你事。八萬五唔關你事,黑金政治又唔關你事,劉夢熊你差唔多唔識佢咁滯,呢啲係有承擔的表現咩?
梁振英:流浮山飯局,我無任何嘢隱瞞,我哋馬上向廉署交代,我唔認識郭先生(上海仔)
唐英年:事實係唔會抹黑,飯局的確有社團人士在場,佢坐低食飯,佢參加咗,你點可話無?
梁振英:你呢個派三千元(每月長者津貼),到處都見到,係收買人心做法,唔一定幫到老人家。
唐英年:你都係選擇性失明嘅啫,我有提出加建公屋,十五年免費教育。
唐英年:廿三條搞到幾十萬人上街,政府高層會議討論應否硬推廿三條,「你有冇講過香港始終有一次要出動防暴隊同催淚彈對付示威人士,有定冇?」
梁振英:我絕對無咁講過!