天翼術數研究中心

熱搜: 活動 交友 discuz
返回列表 發新帖
樓主: 浪客

六月飛霜

王子 發表於 2011-7-28 12:17:22 | 顯示全部樓層
小弟淺見,上海六月飛霜睇嚟山水災難,會產生
 樓主| 浪客 發表於 2011-7-28 13:21:36 | 顯示全部樓層
我在想, 姑且撇開統一時區 (CST) 與洛陽時之間誤差 (畢竟未用到「四分鐘一度」式精確校準), 一個只微觀至時辰的時空盤, 實涵蓋整個大中國甚至更多地域, 而以客觀數據起盤亦不存在觸機變化, 除非加上如奇門般的方位判斷, 實難以就此斷定水災降於上海而非其他地方?

反而後學之前起錯盤, 似有觸機意味? 其理一如測字, 數錯筆劃亦計。而坦白說後學在 "正確" 盤也看不出甚麼特別玄機, 相反地 "錯誤" 盤太歲位巨門文昌飛廉祿忌同纏見文曲化科, 「文過飾非卻欲蓋彌彰」意味呼之欲出!

或者其實這些大事, 單靠一個時空盤實在難以獲得甚麼啟示...
王子 發表於 2011-7-28 13:33:08 | 顯示全部樓層
但客觀數據起盤有天象呀,唔係人為! 加奇門都唔係客觀數據起盤咩!
田宅宮水火同宮見化忌唔似有天災咩?!
 樓主| 浪客 發表於 2011-7-28 13:40:02 | 顯示全部樓層
後學仲學緊 , 天災之象確係顯而易見, 但請教何以見得就係降於上海而非其他同時區地點?
王子 發表於 2011-7-28 13:47:15 | 顯示全部樓層
........點運作你要問老師啦,我唔識講......語言讀寫障礙,.....天有象,地必成形...唔識講落去......
markwu 發表於 2011-7-28 13:47:16 | 顯示全部樓層
兩點:
一)一物一太極,同時區內,那整個地域範圍不是可以分成十二方向(或八方)去應用嗎?
二)還有可以參合運用國運盤呢!
王子 發表於 2011-7-28 13:51:58 | 顯示全部樓層

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
王子 發表於 2011-7-28 13:52:51 | 顯示全部樓層
原來唔洗算,睇歷史都知